Fråga:
Vad ska jag leta efter i en (nybörjare) bergsklättringssko?
VPeric
2012-06-18 14:43:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag började bergsklättring inomhus för några månader sedan och hyrde utrustning var jag än klättrade. Jag har bestämt mig för att ta det lite mer seriöst och investera i lite utrustning, och det första steget är skor. Det finns dock en hel del mycket att välja mellan och jag är inte säker på hur jag ska välja - den enda skillnaden jag verkligen märker är hur de snörs upp. Vad ska jag leta efter i en bra sko? För att upprepa är jag nybörjare och tänker klättra bara inomhus (under överskådlig framtid).

Tre svar:
DavidR
2012-09-21 01:10:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Outdoor Gear Lab skrev en ganska bra artikel om ämnet här: http://www.outdoorgearlab.com/Climbing-Shoe-Reviews/Buying-Advice

Citat från den här artikeln:

Om du precis börjar, vill du förmodligen ha en bekvämare, mångsidig, allround-sko. Gå inte efter de aggressiva nedåtvända skorna. Gå efter något som inte är för hårt och inte kostar mycket. Skor som stängs med kardborreband är fantastiska eftersom du snabbt kan ta av och på dem. Men ett bekvämt par snörskor kan också vara bra.

Agressiva nedgångsformer är till stor hjälp om du klättrar på mellanliggande / avancerade rutter (5.10 / V4 och uppåt). Skonformen kommer att slå ihop tårna och passar också snävare. Detta förbättrar din förmåga att stå på mindre håll. En nedgång gör det också lättare att fästa tårna på håll på överhängande vägar.

Men om du vill hålla fast vid en bekvämare sko, så är det okej. Massor av starka klättrare kommer att ha mer bekväma skor. Om du ser att tårna glider in i skon när du försöker stå på ett håll, eller om du hittar skonkanten som floppar när du försöker stå i ett litet grepp, vet du att det är dags att byta till något mer "aggressivt '.

Kardborreband kommer att vara bekvämare att ta av och på när du växlar mellan klättring och fördröjning (vilket du kommer att göra mycket i gymmet). Men de flesta kardborreskor tenderar att vara på åtminstone lite aggressiv.

Passform tenderar att vara väldigt personlig, och de flesta av de bättre skorna är gjorda av läder och sträcker sig faktiskt en hel del, så även erfarna klättrare kan behöva köpa mer än en storlek om de byter märke. (Sträckningen tenderar att forma skon mot foten, så det är verkligen en önskvärd kvalitet)

EDIT: Jag tog inte din fråga särskilt bra. De flesta nybörjare / komfortskor är antingen1) Billiga nybörjarskor2) traditionella klätterskor Jag tror att nästan alla "komfort" -skor (och traditionella) är snörskor. Du vill ha en snörsko där alla tårna ligger platt. Du vill också undvika en asymmetrisk, nedåtgående sko. Dessa två saker (asymmetriska, nedåtvända tåboxar som tvingar tårna att krypa upp sig) är tecken på en obekväm, mer aggressiv sko.

Lycka till!

chad
2012-09-21 00:56:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det enda svaret är bekväma skor. Det är möjligen det enda svaret för en klättrare på vilken nivå som helst, men verkligen för nybörjare. Du vill inte ha skor som glider runt, men de flesta ställen säger att du ska få dem så täta som du kan tolerera. Det är så falskt. Få dem bekväma. Om du när du går framåt verkar de inte vara tillräckligt täta, får du ett tätare par och har fortfarande det bekväma paret för att bära på alla dina uppvärmningar och enklare stigningar. Poängen är att snäva skor inte är bra för dig.

Det finns flera typer av skokonstruktioner som påverkar hur du bestämmer vad passformen kommer att bli. För ditt första par får du skor som är syntetiska; dessa skor ändrar inte storlek över tiden som läderskor. Väldigt viktigt. De passar som de passar i butiken.

Undvik också alla prestationsorienterade skor. Såsom nedåtgående tår och radikalt asymmetriska varar. Du kanske vill ha en lätt asymmetrisk sista beroende på formen på din sko. Om din stora tå är längst vill du ha en lätt assymetrisk sko. Om en av dina mitttår är längst vill du att den typ av sko som är symmetrisk, dvs. den långa punkten i slutet är snarare än att storådelen är den längsta.

Robin Ashe
2012-06-26 11:28:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag gör min klippklättring i Vibram Fivefingers - de är inte särskilt utformade för det men de fungerar bra. Visserligen är min greppstyrka och armstyrka mycket mer en flaskhals för mig för närvarande än skor.

Eftersom du nämnde att den enda skillnaden du såg är hur de snör åt sig, föreslår jag att du tittar på skor som har snörning i en vinkel mot utsidan av foten, snarare än rakt i linje med din skenben som skor traditionellt är. Det håller trycket från toppen av foten, vilket annars kan bli mycket obehagligt mycket snabbt.

Detta skulle vara ok om jag redan hade ett par, vilket jag inte har. Jag är särskilt intresserad av att köpa skor * designade * för bergsklättring, så det här svarar inte riktigt på min fråga.
Ja det gör det, leta efter skor som inte har symmetrisk snörning.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...